След като вече кученцето е научило своето място за спане в дома, както и мястото си на хранене е време да го научим къде да ходи по малка и голяма нужда (ходене до тоалетна)

То трябва да започне щом кученцето се премести в новият си дом. Имайте предвид, че малкото куче ходи до тоалетна веднага след събуждане, след всяко хранене и след всяка по-продължителна физическа дейност. Ако сте вкъщи по цял ден изберете мястото на неговата тоалетна и поставете там попиваща пелена. Не го носете на ръце, нека върви до вас, за да научи маршрута. Може да го водите на определеното място често, когато не е уринирало дълго време и най-вече – дава признаци, че иска да го направи. Не забравяйте да повтаряте винаги с равен глас „Пишкай!“ или друга команда, която си изберете, а след свършването ласкаво го поощрете с погалване и даване на лакомство. Кученцето може да се извежда навън след като има 3 поставени ваксини и период от 2 седмици след това. Преди този период, то още не е изградило напълно своят имунитет. Ако през деня отсъствате продължително време, определете една стая, чийто под може да бъде покриван с пелени, оставете кученцето в нея. То скоро само ще си избере „тоалетен участък“. Тогава махнете останалите пелени и постепенно премествайте „тоалетната“ към външната врата. Ако не може да подсигурите цяла стая, хубава работа вършат огражденията. Ако малкото куче се е изходило у дома там, където не трябва, в никакъв случай не бива да търкате муцуната му в изпражненията или да го биете! В такъв случай е достатъчно, само с повишен тон да му кажете „НЕ!“ И да го отведете до определената му тоалетна. След това веднага почистете замърсеното място, при нужда напръскайте с дезодорант за да изчезне специфичната миризма. Бъдете търпеливи , не го наказвайте, ако възприема бавно или прави неволни грешки. От друга страна, когато то изпълнява всичко правилно покажете радост и доволство, поощрете го с лакомство и го погалете.

Разходка: След като пелената е стигнала до външната врата ( и има 3 поставени ваксини и задължителния период от 2 седмици след това) можете да разхождате кучето и да го учите да пишка навън. Задължително излизането от вкъщи става с нагръдник и повод. В началото разходките са по-чести 5-6 на ден с продължителност около 15-30 мин. След ставане от сън е необходимо, веднага да изведете кучето на разходка. Препоръчително е да спазвате един и същи час на разходките всеки ден, с постоянство кученцето разбира какво се иска от него и започва да върши нуждите си навън. При спазване на часове за извеждане, кученцата се учат в рамките на месец. Всеки път при изпълнение на забравяйте за лакомствата и поощренията. Ако днес го разходите в 8:00, утре в 11:30, в други ден пропуснете защото ви се спи или вали дъжд и не ви се излиза, то може никога да не се научи, защото го обърквате и то не знае какво се иска от него. Не позволявайте на кучето си да души или яде нещо от земята докато се разхождате. Постепенно го свиквайте да се движи из шумни и многолюдни улици с автомобили. Винаги с нагръдник и повод! Пазете го от неприятни и нежелани срещи по време на разходка (Пример: Голямо куче без повод, Възрастен човек с бастун мърморещ и не харесващ кучета, ако посегне, дори без да го удари, може да направи на малкото кученце психологическа травма за цял живот, а като порасне да е с непоносимост към такива хора, 10 малки деца , пищящи от радост, че го виждат и му се нахвърлят да го галят и пощипват за кученцето пак е стрес и то ще се изплаши и т.н.).

Още няколко съвета:

· Не бива да разрешавате на кучето си да лае продължително по хора или други животни.

· Опитвайте да водите кучето само от лявата страна.

· Внимавайте, кучето да не изтича навън през отворената врата, може да доведе до нещастен случай.

· Не разрешавайте на чужди хора да вдигат вашето куче на ръце, ако искат да го галят, по-добре е да клекнат. Кученцето може да се извърти и човек неволно да го изпусне, а паданията са опасни за здравето. Нека да не забравяме, че помераните са крехки и фини създания.

· Много важно е да следите, че кучето нищо не е изяло от земята по време на разходка.

· Трябва да знаете, че кучетата са ревниви. Затова не галете чуждо куче пред вашето.

Пазете своето куче в началото. Помнете, че сте поели задължението от малко безпомощно същество да отгледате възрастно, добре развито, опознало околната среда и израснало с минимални стресове емоционално здраво куче. Това, ще допринесе и за вашият комфорт в бъдеще.