Противно на общоприетото схващане, поддържането на помераните е просто и не изисква много време. Можете да поверите красотата на вашия Померан на професионален грумър. Но тези, които предпочитат да се грижат техният малък приятел може да се възползва от някои съвети от нашия развъдник.

Помераните трябва да се четкат ежедневно, за да се предотврати сплъстяването. Това не трябва да е голяма работа, изисква не повече от 5 минути грижи и суетене, докато гледате телевизия вечер.

Добре е редовно да подрязвате или пилите ноктите, да подрязвате козината между възглавничките на пръстите в долната част на лапите и козината около ануса. Всеки собственик сам решава дали да изкъпе своето куче и колко често да го прави. Ние къпем нашите померани веднъж месечно

НОКТИ

Смята се, че лапата на Померана трябва да бъде „котешка“. Това означава, че ноктите на Померана трябва да са къси и козината на лапата трябва да бъде закръглена, за да наподобява мека котешка лапа.

Когато ноктите са къси, помераните се разхождат на пръсти, държейки пръстите на краката си в юмрук, поддръжка ноктикраката са изправени и по този начин връзките ще останат пружиниращи и ще помогне за предотвратяване на ставите от нараняване. Походката му е лека и тиха, и ноктите му не тропат по пода когато померанът се разхожда.

Ако не изрязвате ноктите често, на кучето пръстите на краката ще започнат да се удължават след нарастващия нокът и ще започне да прилича заешки крак. Кучето няма да може да ходи на пръсти. Хигиена и поддръжкаНоктите ще се плъзгат по пода, кучето няма да може да задържи пръсти заедно в юмрук. Дългите нокти ще попречат на кучето да държи краката си изпънати. Всичко това ще повлияе отрицателно на връзките и ставите и може да причини увреждане.

Малка нокторезачка за зайци е подходяща за Померани, задръжте нокът на място с два пръсти (над и под пръста на кучето). MeriPomТова ще ви позволи да контролирайте движението на пръста, за да се предотврати нараняване. Вътре в нокът има кръвоносен съд. Намира се в непрозрачната част на нокът. За да го видим по-ясно, осветете фенерче зад нокът и вземете под внимание къде прозрачна част завършва. Трябва само да отрежете прозрачна част на нокът.

Ако случайно изрежете a кръвоносен съд, нокътът ще кърви. За да помогне за спиране на кървенето можете да използвате памучен тампон или кърпа.

MeriPom нокти

  1. Колкото по-често подрязвате ноктите на кучето, толкова по-назад кръвоносения съд ще влезе навътре в основата, намалявайки вероятността от кървене.
  2. Нокътът трябва да се реже там, където свършва кръвоносният съд.
  3. Правилната форма и дължина на добре поддържан нокът.

КОЗИНА МЕЖДУ ВЪЗГЛАВНИЧКИТЕ

Козината между възглавничките на пръстите поддръжка на лапина краката може да причини подхлъзване. Ако померанът се подхлъзва може да се наранят ставите. Козината трябва да бъде подрязана на ниво до възглавничките на пръстите. Кръглата котешка лапа се оформя с ножица. Козината се подрязва, следвайки формата на лапата.

Хигиена на лапи

Неоформена лапа                         Подстригана “котешка” померанска лапа

 

ОЧИ

Почистването на очите на кучето по същество е почистване на изсъхналата сълза (петна под очите).

Бактериите причиняват кафявия цвят от петна от сълзи. Сълзите се просмукват дълбоко в козината, надолу до кожата. След това, когато изсъхнат, те се залепват кът всеки косъм и изсъхват върху кожата, придобивайки кафяв цвят.

Разтворът за контактни лещи работи добре за премахване на петна от сълзи. Нанесете разтвора върху козината под очите, не забравяйте навлажнете козината докрай, така че изсъхналите сълзи да се накиснат в разтвора. Когато стане меко, можете леко да разтъркате с нокът козината под очите, за да го премахнете останалата част от петното. След това изсушете очите и козината с кърпичка.

 

УШИ

Трябва да изясним веднага: здравите уши не се нуждаят за почистване. Ако обаче кучето има черно или кафяво отлагане вътре в ушите, те трябва да бъдат почистени с помощта на лосион за уши. Затоплете бутилката в ръцете си или чрез потапяне то в топла вода, докато достигне телесната температура на кучето (38 градуса).

поддръжка на уши

  1. Отворете ухото, изчиствайки козината от отвора. Поставете върха на бутилката вътре в ухото и изсипете лосиона докато виждате течността да седи в ухото като в чаша.
  2. Стиснете ухото от две страни и внимателно масажирайте за пет минути, за да се разтвори налепът. След това освободете кучето и го оставете да се разклати. Това ще премахне лосиона от ушите.
  3. Използвайте памук, за да почистите добре събралата се мръсотия от ухото с движение нагоре, т.е. от вътрешността на ухото към външната страна.
  4. Ако в гънките на ухото все още остават петна, можете да ги премахнете с памучен тампон, като използвате същото движение нагоре. Никога не поставяйте памук или клечки за уши вътре в ушния канал и почиствайте само местата, които можете ясно да виждате.

АНАЛНИ ЖЛЕЗИ

Аналните жлези автоматично се изчистват всеки ден около 21:00 часа. Това можем да забележим по силната миризма идващи от нашето куче по това време на деня. Жлезите са също се изчистват по време на дефекация и когато кучето е стресирано.

Но понякога в резултат на инфекция, лоша диета, неактивен начин на живот или защото кучето често задържа изпражненията си, аналните жлези не се изчистват. За да се ​​уверите че всичко е наред с кучето ни, веднъж месечно ние изчистваме аналните жлези сами. Ако си представим ануса като център на циферблат на часовника, аналните жлези са разположени на 5 часа и 7 часа. Трябва да масажирате тези точки, както е показано в картината с помощта на три до пет движения с меко натискане.

анални жлези

След това, избутваме жлезите отдолу, сякаш загребвате отвътре в тялото, съдържанието се вкарва посоката на аналния отвор.

Освободеният секрет може да пръсне от ануса, така че това най-добре се прави във банята. Аналните жлези могат да отнемат 2 или 3 опита да се изчистят напълно. Ако кучето ви влачи задницата си по пода, хапе и дъвчене опашката, сякаш търси несъществуващи бълхи, замята задните крака, при допир жлезите се чувстват твърди или на топчета, около аналната област изглежда червена, това може да е индикация, че кучето има възпаление или много гъста секреция, която трудно се изчиства. При това положение най-добре е да се видите с ветеринар.

 

БАНЯ

Най-добре е да се разчетка померана преди да го изкъпете. Имайки предвид размерите на помераните лесно можем да ги измием във по-дълбока мивка (внимавайте да не скочат защото могат да се наранят). За да измием кучето си, ще ни трябват шампоан, купичка и гъба.

Налейте малко шампоан в купата, разредете го с малко вода, смачкайте гъбата, за да създадете пяна, и нанесете върху сухата козина на кучето така, че цялото тяло да е напоено с шампоан. Може да използвате гъбата за изстискване на пяна в козината. Не търкайте насапунисаната козина твърде енергично, за да не се заплете.

Използвайте насапунената гъба за цялостно почистване на лапите, гениталиите и ануса. След първото насапунисване  измийте шампоана и повторете процеса с прясна порция шампоан. Козината зад ушите може да бъде по-мазна от останалите. Взимаме капка неразреден шампоан и внимателно разтриваме козината зад ушите. Ако искате да измиете лицето на кучето, не забравяйте да нанесете шампоана много внимателно, за да не попадне в очите. Алтернативно можете да използвате бебешки шампоан за лице. Когато изплаквате шампоана с вода, натиснете ушите затворени, за да се предотврати навлизането на вода в тях. Сега трябва да изсушим кучето. Препоръчваме да се ползват специални спортни кърпи, който може да намерите в спортните магазини. Те абсорбират водата много добре. Можете да изсушите померан с такава кърпа, като попиете мократа козина оставяйки кучето да се отърси между попиванията.

 

СУШЕНЕ

Сушенето на померан е препоръчително да се извършва със сешоар. Когато изсушаваме кучето със сешоар, ние можем да инспектираме всеки сантиметър от кожата на нашия домашен любимец. Получаваме шанс да забележим порязвания, пърхот, екзема и гъбични инфекции. Това ще ни помогне да уловим такива проблеми рано и да започнем лечение веднага. Температурата на въздуха на сешоарът трябва да е топла или студена, в зависимост от това колко мощен е вашиат сешоар и колко е топло в стаята за да не прегрее кучето. Хигиена и поддръжкаЩе ни е необходим гребен, когато изсушаваме нашия поморан. Започнете изсушаване от опашката и преминаване към главата, разресване козината едновременно. Използването на този метод гарантира че изсушаваме старателно всяка точка на кожата. При сушене е препоръчително да се реши срещу посоката на косъма без да се засяга подкосъма.

 

ПОДСТРИГВАНЕ

Козината на ушите на Помераните е подстригана така, че ушите му наподобяват ушите на мечка. С други думи, те трябва да има заоблена форма, а не триъгълна.

поддръжка на уши

Задръжте ухото с два пръста. Почувствайте върха на ухото и го задръжте на място с нокът, за да предотвратите нараняване на ухото с ножицата. Подстрижете козината по нокътя си придавайки му кръгла форма. Козината около аналния отвор трябва да бъде подстригана така, че да не се замърсява, когато кучето се изхожда. Козината в тази зона трябва да се подрязва два пъти месечно. Изрежете улей от ануса надолу, така че дължината на козината постепенно да преминава от много къса близо до аналния отвор към дългата козина на “панталоните”.

Хигиена и поддръжка

1 Изглед отзад – бразда от ануса, спускащ се надолу

2 Изглед отгоре – дължината на козината постепенно удължава от ануса до “панталона”.

 

Козината на торса се подстригва за да се получи кръгла форма като топка. За това е най-добре да се използват изтъняващи ножици за подстригване (филиращи).

Померан

Помераните имат двойна козина, състояща се от горното покритие и подкосъм. Горното покритие е външната груба ярко оцветена козина. Върховете на космите на горното покритие обикновено са много жилави. Тези груби върхове обикновено се отрязват леко. Това помага за стимулиране растежа на подкосъма. Подкосъмът е вътрешната мека и нежна козина, обикновено се различава по цвят от горното покритие. Подкосъмът прави Померана пухкав, като повдига горното покритие. Померана не се бръсне защото подкосъма може да се загуби завинаги. Добре поддържаният померан е гордостта и радостта за собствениците си. Прекарвайки малко време и усилия, за грижата на  вашият домашен любимец с право ще ви кара да се чувствате като най-добрия собственик в света!

Произход на Померана