Къпането е хигиенна мярка, която поддържа кожата и козината в чисто състояние. Хубаво е козметиката, която се ползва да бъде натурална и без парабени. Съобразена със козината на кучето. Помераните са порода с двоен косъм. По-дълъг основен и подобен на вата втори тип косъм.

Когато използвате шампоани, балсами, маски насочени към козината (за обем, за подхранване, за подсилване на цвета…) къпането е един път в месеца. Ако е по-често вместо полза, се причинява вреда, тъй като от козината се отмива мазнината, произвеждана от мастните жлези на кожата. Косъмът става сух и трошлив, а подкосъма – пропусклив за водата.

Когато се използва медицинска козметика шампоани, балсами предназначени за различни кожни проблеми, къпането е на 2 седмици. Нормалната мазнина, която защитава кожата се възстановява за 2 седмици, след измиване.

Ако поради метеорологични условия кучето се е нацапало между къпанията, може да го облеете само с вода.

Преди къпане е важно с метален гребен да разрешите максимално добре своето куче, така по-лесно ще падне излишната „мъртва“ козина. А почистващите продукти, ще достигнат в дълбочина и полезните съставки максимално ще се усвоят. Обикновено къпането се извършва във вана с ръчен душ. Водата трябва да е с температура около 37 градуса. А нивото й не бива да е по-високо от гърба на кучето. За да не се плъзгат лапите е добре, на дъното да сложите гумена, грапава подложка. Продуктите на всяка марка, се ползват по различен начин. Спазвайте стриктно инструкциите им! Има серии при които маската се слага преди шампоана, и други при които се слага след. Първо се започва от тялото, лапите и накрая главата. Обикновено едно, две насапунисвания със шампоан, и едно с балсам са достатъчни при здрава кожа и козина. Изплакването с вода трябва да е обилно с ръчен душ до отстраняването на продуктите. Накрая кучето се обвива грижливо с хавлиена кърпа. Нека да остане повито в хавлията поне 5-10 минути, за да може се попие по-голяма част от водата и да се намали процеса на сушене. Подсушава се със сешоар и с помощта на четка тип „сликер“

Допълнителни съвети

  • Вашият померан се нуждае от ежедневно разресване с метален гребен и четка.
  • Обърнете внимание на козината зад ушите и на свивките на лапите, там се оплита най-много.
  • За лесно разресване използвайте подходящ спрей.
  • Преди да подстригвате, напръскайте кучето с вода, при тази манипулация, козината трябва да е с влажност 1%.
  • Козината не се стриже по-късо от 1,5см.
  • Кучетата с двоен косъм никога не се бръснат.

Препоръчително е да ходите при професионалист фризьор (groomer) поне 6 пъти в годината. Освен, че ще придаде правилната линия и форма на вашето куче, ще провери състоянието на кожата и козината му, а това може да ви спести много главоболия в бъдеще.