крачета померани оформяне

СТЪПКА 1: ПОДГОТОВКА

Оформяне на крачета на нашите померани, подгответе себе си и вашето малко пухче! Уверете се, че кучето ви е чисто, сухо и в правилното настроение! Някои вкусни лакомства правят чудеса за нацупени или уплашени померани! Важно е да обучите своя померан колкото е възможно по-рано за процеса на подстригване.

Ако подстригвате кученцето си за първи път, уверете се, че винаги оставате спокойни и приятелски настроени, правейки самата процедура удоволствие за вашето кученце. Започнете с просто четкане, като използвате мека бебешка четка. Някои кученца ще се опитат да ухапят вас или четката, но не се отказвайте! Скоро кученцето ще види, че няма да го нараните и ще се научи да се наслаждава на вашите опити за четкане.

Не забравяйте, че помераните са много умни и винаги искат да ви угодят!

Подарете на кученцето си лакомство след или по време на процеса на подстригване и никога не забравяйте да го гушкате или целувате! За да поддържате лапите, трябва да сте добре подготвени! Дръжте всичко, от което се нуждаете, на вашата маса за подстригване.

Уверете се, че вашите устройства са чисти и стерилни, преди да ги използвате, особено когато имате повече от едно куче. Освен добро настроение, търпение и любов, просто се нуждаете от 3 основни неща, за да поддържате лапите на вашите померани:

  1. Нокторезачки (предпочитаме класически нокторезачки)
  2. Ножици (прави или извити)
  3. Мека четка

померани крачета оформяне

СТЪПКА 2: ЧЕТКАНЕ

За оформяне на крачета на нашите померани поставете кучето си на масата или на равна повърхност.

Използвайте мека четка, за да разрешите  лапите на вашият померан. Винаги четкайте нагоре, за да застане козината изправена. Не използвайте козметика за промяна на текстурата на козината преди процеса на подстригване. Това ще промени окончателния ви резултат. Уверете се, че лапите са сухи и чисти. Без заплитания, прах или козметични продукти, в противен случай това ще съсипе ножицата ви!

померани оформяне крачета

СТЪПКА 3: ИЗРЯЗВАНЕ НА НОКТИ

Тази част е най-важна, тъй като дължината на ноктите ще повлияе на крайния ви резултат. По принцип повечето развъдчици на померани искат ноктите да са възможно най-къси. Можете да постигнете това, като подрязвате ноктите два пъти седмично. Живецът (живата част на нокътя) ще се свие, когато често скъсявате ноктите. Изрежете върха на нокътя под ъгъл 45 ° с изправена нокторезачка! Това ще направи по-бързо скъсяването на живеца и няма да нарани кучето!

Кръвоснабдяването вътре в нокътя на пръста ще продължи да отстъпва, но трябва да режете ноктите възможно най-често. За съжаление, понякога се случва нокът да кърви, ако го отрежете твърде откъсо. Не плачете, не крещите и не изпадайте в паника защото това ще изнерви вашия померан и вероятно ще го нарани по-емоционално, отколкото физически.

Останете спокойни, отпуснати и поставете чиста кърпа върху нокътя.

Кървенето скоро ще спре. Извинете се на вашия померан, но не го карайте да се изнервя или изплаши. Това не е хубаво преживяване, но може да се случи. Никога не отрязвайте нокътя твърде късо нарочно !!! За нас това е старомоден и варварски начин да се поддържат ноктите къси. Въпреки че някои развъдчици на изложби правят това, ние тук, в MeriPom, никога не бихме си го помислили!

Помераните са много разумни кучета и ние вярваме, че процедурата по подстригване и оформяне трябва да е в радост за кучетата и гледачите! Да се ​​върнем на инструментите: Освен стандартна нокторезачка за домашни любимци, можете да използвате класическа нокторезачка за хора.

Скъпите са много остри и правят точен разрез, затова ги предпочитаме за нашите померани.

Електрическият дремел е друга добра алтернатива за скъсяване на ноктите. Използваме го за изглаждане на върховете на ноктите, след като ги изрязваме с нокторезачката. Можете също така да използвате обикновена пила за нокти, и двата метода работят добре и имат сходен резултат. Въпреки че дремелът работи по-бързо, можем да го препоръчаме само за не страшни и опитни кучета. Никога не го използвайте, без бавно да го запознаете с вашия померан! Един добър начин да направите това е включването на устройството, докато вашият поморан стои до него или е в същата стая.

Наблюдавайте реакциите му и насърчавайте спокойно поведение, като говорите с мек и положителен глас! Когато вашият померан започне да игнорира звука на дремела, дайте му лакомство и го похвалите за доброто му поведение. С всяко лакомство приближавайте дремела малко по-близо до вашия померан. Скоро вашето куче ще има положителна връзка с устройството. Същата стратегия се отнася и за привикването на вашия померан към пила за нокти. Запомнете: всичко може да бъде обучено! Никога не е късно да научиш старо куче на нови трикове! Бъди позитивен.

оформяне крачета померани

СТЪПКА 4: ПОДСТРИГВАНЕ МЕЖДУ ВЪЗГЛАВНИЧКИТЕ

За оформяне на крачета на нашите померани вземете няколко остри ножици за подстригване и изрежете дългата козина, която расте между възглавничките на вашият померан. Внимавайте да не нараните кучето си! Винаги измивайте лапите, преди да ги подстрижете. Те трябва да са сухи и чисти, в противен случай ще си съсипете ножицата. Купете няколко професионални ножици за грижа за кучета. Можете да ги купите онлайн или в зоо магазините.

Да, скъпи са, но и вашият поморан също! Добрите ножици ще продължат почти вечно, така че те са добра инвестиция за всеки собственик на Померан. Можете да използвате същите ножици за ушите, опашката и лапит. Докато подстригвате винаги проверявайте за възможни наранявания от/или предмети между възглавничките. Затова рутинното подрязване е много важно за благосъстоянието на помераните.

померани оформяне

СТЪПКА 5: ИЗМЕРВАНЕ

Изчеткайте козината на лапите на померана с движение нагоре, за да я изправите. Задръжте лапата и си представете крайния резултат. Колко къса искате да изглежда лапата? Искате ли изрязване на шоу или домашен любимец? За изрязване на домашен любимец можете да оставите козината по-дълга.

Това ще направи лапата да изглежда по-пухкава и да изглежда като плюшено мече. За изрязване на шоуто трябва да направите хоризонтален разрез над ноктите. Опитайте се да го отрежете възможно най-късо. Кройката трябва да бъде прецизна и да не е небрежна. Ето защо трябва да измерите точния ъгъл с очите си, преди да направите първата стъпка.

померани крачета

СТЪПКА 6: РАЗРЕЗАНЕ НА НИВО

След като измерите и обмислите правилната линия за вашият померан, отрежете козината право и хоризонтално над върха на ноктите. Линията трябва да е нивелирана и да не се накланя на една страна. По-добре оставете малко място за коригиране на несъвършенствата, ако сте начинаещ. След това изрязвате левия и десния ръб на лапата, оставяйки много козина. Не изрязвайте краищата твърде къси! Лапата трябва да има U форма. Ако отрежете краищата твърде късо, лапата ще изглежда като V и ще я направи да изглежда по-дълга или неправилно оформена.

Това е една от най-големите грешки при подстригването на лапите. При грешно подстригване може да изглеждат със крачета като на заек. Моля, избягвайте тази грешка и оставяйте ъглите възможно най-дълги. Лапата трябва да изглежда кръгла отдолу и отгоре.

оформяне померани

СТЪПКА 7: ПРАВИЛЕН ЪГЪЛ

Не забравяйте, че лапата ще изглежда по различен начин, когато вашият померан стой на лапите си. Ето защо трябва да бутате пръстите нагоре, докато подрязвате лапите. Това ще симулира естественото положение на лапата в изправено положение. Този метод е удобен, защото кучето е под контрол и не може да повдига лапата докато оформяме. Както и не можете случайно да отрежете козината твърде късо, ако померанът започне да скача наоколо.

крачета померани

СТЪПКА 8: ОФОРМЯНЕ

Сега е време да проверите крайния резултат на формата на лапата в естествена позиция. Трябва да коригирате формата в горната част на лапата. Отново изчеткайте козината нагоре, преди да започнете да оформяте лапата и крака. Премахнете единичните косми, които изпъкват и създайте U-форма. Не изрязвайте прекалено късо, нито твърде много козина.

оформяне

померан

СТЪПКА 9: ПРОВЕРЕТЕ С ДОПИР

Поставете померана в скута си и проверете още веднъж внимателно лапите. Уверете се, че имате хубава гладка извивка в горната част на лапата. Синята линия трябва да показва как да поставите ножицата, докато извайвате горната част на лапата. Никога не правете прав единичен разрез в горната част на лапата. Ще направи лапата да изглежда тънка и мъничка.

померани

СТЪПКА 10: ПОСЛЕДНИ КОРЕКЦИИ

Поставете померана отново на масата и отрежете стърчащите косми. Започнете от върха на пръстите на краката и завършете отстрани. Проверете внимателно от всички страни. Понякога може да има пропуснати смачкани косми. Това може да бъде доста смущаващо, докато кучето стои например на съдийската маса. Тогава вече е късно да го коригирате. Така че по-добре проверете два пъти!

крачета

СТЪПКА 11: ИЗБЯГВАЙТЕ ГРЕШКИ!

Винаги помнете: почистете козината преди да подстрижете лапите или краката и никога не подстригвайте твърде късо! Оставете малко място за коригиране на несъвършенствата. Пръстите на краката няма да изглеждат по-къси, ако изрежете козината по-късо. Дори ако вашият померан има лоша козина или по-дълги пръсти, не ги карайте да изглеждат по-зле. Магията е да се скрият всички тези грешки при подстригването. Трябва да поддържате всеки померан по различен начин, защото всеки померан има различни лапи и различна текстура и дължина на козината.

Правете най-доброто за него и винаги го карайте да изглежда естествено. По-добре е да оставите естествени лапи на вашия померан, отколкото да ги обръснете надолу като пудел. Ако не сте сигурни в грижата за краката, моля, помолете селекционера на изложбата за помощ. Или потърсете специалист по grooming за померани. Не всяко grooming студио има опит със померани.

оформяне

СТЪПКА 12: ОКОНЧАТЕЛНА ПРОВЕРКА

Изчистите козината, останала около краката на вашето куче, и почистете масата и себе си. Дайте на кучето си лакомство и го оставете да се разхожда, преди да го поставите отново на чистата маса и да контролирате работата си. Можете да фиксирате козината на краката, като използвате специален спрей. Във всеки случай следвайте визията, която имате в главата си. Практикувайте и се учете от другите. Няма правилен или грешен начин за поддържане. Всеки има свой собствен стил, но вие трябва да намерите своя! Забавлявайте се и обичайте вашия померан.

 

Вижте още Произход на Померана